Oldalak

A természet amorf szabadsága

 Írta: Kulcsár Attila

Tihamér született építész. Az Isten is erre a pályára szánta. Csecsemő korában nagyon sírós volt a csöppség. Anyukája ölbe vette ilyenkor, büfögtette étkezés után – fáj a kis hasikája a babának? –- kérdezte, és így, kézben hamar elhallgatott, de aztán a kiságyba visszafektetve megint rákezdte. Végül szülei elvitték egy gyermekorvoshoz. Az felfektette a vizsgálóasztalra az addig ordító kisbabát, aki ott rövid idő múlva csendben maradt. Hümmögött a doktor, forgatgatta így is, úgy is – csak a függőleges és a vízszintes testhelyzetet szerette, ha hasra fordította, akkor is elcsendesedett. Ezek után az orvos megfogalmazta a diagnózisát:

– Kedves apuka és anyuka, az önök gyerekének egy ritka betegsége van, úgy hívják, hogy geometritisz. Még nem találkoztam ilyennel. Csak bizonyos testhelyzetekben érzi jól a magát tartósan, csak vízszintesen és függőlegesen. Menjenek nyugodtan haza, nézzék meg a gyerek kiságyát, biztosan nem vízszintes. Előfordul az építőiparban, hogy az aljzatbeton a sarokban nem sikerül vízszintesre. A kőműves a falak szögletében nem tudja szokásosan használni a simítót, és ott néha felmagasodik betonaljzat. Aztán jönnek a parkettások, és erre burkolnak rá. Persze hogy a szekrény sarka, ha oda kerül, magasabban lesz. Aztán az akasztósban lecsúsznak a rúdról a vállfák. Ha gyerekágy kerül ilyen helyre, nem lesz vízszintes a fekvőhely. Van, aki egy centit is észrevesz.  

A szülők hazavitték a csöppséget, és valóban, a gyerekszobában kiságy sarka egy söröskupakon állt, amely még a beköltözéskor seprődött oda, az apuka a cipekedéskor fogyasztott el anno egy kőbányait, annak a kupakja volt az, rábútoroztak, és matrac eltakarta.

Tihácska ezután a szokásos módon felcseperedett, a szülők kerülték ezeket a kritikus testhelyzeteket. Furcsa betegsége alig volt feltűnő az óvodában, csak az, hogy a párhuzamost mennyire szereti. A terítéskor a kanalakat merőlegesen az asztal széléhez igazította. Csak derékszögű embereket szeretett rajzolni, az építőkockákat használta sablonnak. Hintázni utált, a libikókán állandóan vízszintesen akarta tartani a mérleghintát, a homokozóban mindig lerombolta a mások által építette várakat, és vízszintesre simította a dombját.

Az iskolában már nem volt vele különösebb baj, mert a keresztanyjától kapott a születésnapjára egy vízmértéket, és azzal állandóan vízszintesre állította a szemléltető képeket, tablókat, este párhuzamosra húzgálta a padokat, székeket az osztályteremben. Ennek még örültek is a takarítónők, de amikor Tihamér szólt az igazgatónak, hogy az iskola névadójának, Vécsey tábornok a lovasszobrát függőlegesre kellene állítani, elküldte az iskolaorvoshoz. Az megnézte a TAJ-kártyája segítségével a kórelőzményeit, és megállapította, hogy ez még mindig a gyerekkori betegség tünete. Utána olvasott a szakirodalomban, és megtudta, hogy Mies van der Rohe, a modern építészet egyik legnagyobb mestere is megkapta ezt a vírust, de nem halálos, sőt világhírű építész lett. Tulajdonképpen ez ma már egy foglalkozási ártalom, amit leggyakrabban az építészek kapnak el egymástól. A sok párhuzamos vonalzó és rajta a derékszögű háromszögek okozzák a bajt. Mindig ezek mellett húzzák a vonalakat, ezekben a koordinátákban gondolkodnak virtuálisan is, és a terveik szerint megépülnek mindenféle házak, tele vannak velük a világvárosok. Nem kell ezeknek már libella, vízmérték vagy függőón. Szabad szemmel is meg tudják állapítani a pillérek függőlegestől való eltérését, a padló lejtését, ha nem a lefolyó felé tart. A nagy építész, Le Corbusier is ebben szenvedett. Amikor Ronchamp-kápolnát tervezte, amelyik csupa görbeség és ív, az ellentmond ennek – de akkor éppen egy elvonókúrán vett részt, később aztán visszaesett, mint az alkoholbetegek általában, ha nem változtatnak életformájukon. Egyszer emiatt került életveszélybe, amikor Moszkvában a Szovjetek Palotájáról konzultált. Sztálin előszobájában várakozott, és meg akarta igazítani függőlegesre a generalisszimusz képét a falon, mert egy takarító elvtársnő portörlés közben elmozdította. A kísérő KGB-s tiszt majdnem lelőtte. Azt hitte meg akarja szentségteleníteni a képet. Alig tudta magát kimagyarázni. Állítólag Hitler is ebben a betegségben szenvedett, azért üldözte a ferde hajlamúakat.

Nálunk a házgyári építészet idején járványos lett a geometritisz. Az építészek a tervezőktől a kivitelezőkig magukon viselik gyerekkori betegségük következményeit, ma is tele vannak városaink a KÓR-szak áldozataival.

Szerencsére ma már a geometritisz gyógyítható. Gyógyszer van rá. Az iraki születésű angol építész, Zaha Hadid magán kísérletezte ki az ellenszert, és olyan sikeres volt, hogy a végén már nem is tudott derékszögű házakat tervezni. De minden az dózisoktól függ.

Zaha Hadid sajnos a túladagolástól meghalt, de a szabadalom örökösei – most hogy a világjárvány miatt mi is „haza cuccoltunk – irodánkat bízták meg a forgalmazással. Rendeljék meg cégünktől az Anti-geometritiszt. Gyerekjáték lesz a tervezésük. Ön is megszabadulhat egy hónap alatt derékszögeitől.

Mindez nem okoz senkinek semmi depressziót, nem érez nosztalgiát a vízszintesek iránt. Az Anti-geometritiszt jelképesen glóbusz alakú dobozokban hozzuk forgalomba, egy csomagolásban 60 tabletta van. Ötletkiegészítőként kell bevenni reggel, és lefekvés előtt. Legfőbb összetevője Pantheonkubuszkusz, Kolosszeum arénika, Güellikum, Makovecivisz és természetesen sok Zahadin-őrlemény.

A termék napi gyakorisággal történő fogyasztása ajánlott. Ellenjavallott a 16 éven aluli diákkor és a 24 év alatti egyetemi hallgatói jogkör. Továbbá kábítószer és alkoholfogyasztás, valamint ösztöndíj várandóság.

Egy hónapos fogyasztása megszünteti a vízszintesek és függőlegesek együttes használatát, abnormalizálja az egyeneseket. Tervei csak görbe vonalzóval lesznek szerkeszthetők, vagy valamilyen számítógépen, térbeli ötdimenziós programmal.

Szabaduljon meg unalmas protokolljaitól, gondoljon a természet amorf szabadságára.

Ha most megrendeli termékünket, több mint 50%-al olcsóbban, 19 900 forint helyett csak 9900 forintba kerül.

Töltse ki a megrendelő lapot honlapunkon – MOST. Várja meg az operátorunk jelentkezését.

Siessen, csak korlátozott számban forgalmazzuk – amíg a készlet tart.

Óvakodjanak a hamisítványoktól!       

Én már kipróbáltam, azóta a pontjaim is körök, és az összeadás jelét is nyolcasnak írom.

Az illusztrációkon Zaha Hadid világhírű iraki építésznő alkotásai láthatók


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem rendeltetésszerű használat

Írta: Margittai H. Ágnes            Itt van ez a koronavírus – derült égből villámcsapásként tört ránk. Mindennap valami breaking news, ...